Jaarlijks, op 2 februari, wordt Maria Lichtmis gevierd. Dit wordt 40 dagen na de geboorte van Jezus gevierd. Op of rond deze datum worden ook de dopelingen van het voorbije kalenderjaar uitgenodigd in de kerk voor een viering. Nadat Kleine Meid haar Lichtmis was in 2013 deelde de priester pannenkoeken uit. Dit is een traditie die hand in hand gaat met pannenkoeken.
Voor deze traditie zijn terug twee verklaringen. De eerste verklaring hiervoor is terug te vinden in een heel ver verleden. Vroeger konden de plattelandsbewoners slechts op twee dagen verhuizen of veranderen van werk. Dit was op 2 februari of 11 november. ’s Avonds vierden ze deze verandering met haardkoeken, later evolueerde dit naar pannenkoeken. De tweede verklaring is te zoeken in de vorm en de kleur van de pannenkoeken. Dit heeft een gele kleur en de vorm van de zon. Het wordt op die manier gezien als een verwijzing naar de zon en het licht.
De traditie zegt: wie met Lichtmis pannenkoeken eet, gaat een voorspoedig jaar tegemoet!

In 2020 hebben we ook op Lichtmis pannenkoeken gegeten, het was wel met vallen en opstaan, want het eerste deeg was mislukt 😀 Ik zal het aan die mislukking wijden dat 2020 niet zo’n denderend jaar was.
Wat 2021 betreft, ewel… Ik zal jullie op de hoogte houden hé.
We hebben alvast pannenkoeken gegeten die avond, dit volgens een heel simpel recept. Persoonlijk heb ik het meer voor gistpannenkoeken, maar we moesten beiden werken en de tijd ontbrak ’s avonds om het deeg te laten rijzen en ik had geen zin om het terug te forceren zoals vorig jaar en te mislukken 😀
Het recept heb ik uit mama haar oude Boerinnenbond-receptenboek gehaald. Het is het recept die wij altijd gebruiken als we simpele pannenkoeken willen maken. Het receptenboek dateert zelfs van voor mijn tijd, maar er staan echt wel goeie klassiekers in en het is handiger in gebruik dan de huidige exemplaren.
Ingrediënten:
– 200 gram boter
– 1/2l melk
– 30 gram kristalsuiker
– 1 pakje vanillesuiker
– 4 eieren
– 50 gram boter
Aan de slag:
Zeef de bloem en meng ze met de suiker. Maak een kuiltje waarin u de eieren en de melk door elkaar klopt.
Bakken maar!
Uit Boerinnenbond, Ons Kookboek van 1983. Waarschijnlijk staat het recept (in aangepaste versie) ook in de nieuwe versie.
Veel plezier als jullie dit ook eens willen maken! Vergeet je niet te delen wat je ervan vond?
De kindjes zullen het alvast fantastisch vinden!
De ingrediënten hebben we allemaal zelf gekocht en het recept komt uit mama’s oude goeie kookboek.