Ik had al heel wat informatie opgezocht over zitballen, dit zowel privé- als in de werksfeer. Want de ene beweert dat een zitbal goed is en een andere staat daar lijnrecht tegenover. Wat moesten we daar nu van geloven?
Wat me wel opviel was dat bijna alle zitballen echt wel beperkt zijn in belasting, sommige kunnen zelfs maar een belasting aan van 60 kg. Wat ben je daar nou mee? Aangezien die belasting toch wel een belangrijk gegeven was van zo’n zitballen was dat telkens één van de eerste dingen waar ik naar keek. Het design was bijkomstig.
Dan heb je nog dat sommige zitballen pootjes, een ring, een rugleuning, … hebben. Maar hoort dat wel bij een zitbal? Na wat surfen op het wereldwijde web kwam ik er achter dat die pootjes en de ring enkel van toepassing zijn voor het opbergen van de bal. Als je die dingen dus gebruikt, dan verliest de bal zijn beweeglijkheid en dus zijn ergonomische karakter. Ook de rugleuning is zo’n item die de beweeglijkheid serieus inperkt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn voor een object die oorspronkelijk gemaakt is om het actieve zitten te stimuleren? Dus al die extraatjes zijn overbodig en drijven de prijs alleen maar onnodig omhoog.
Mijn volgende vraag was of zo’n zitbal dan wel bruikbaar is aan een gewoon ordinair bureau, want ja… Thuis heb ik geen elektrisch in hoogte instelbaar bureau. Jij wel? Daar had ik al snel een antwoord op. Als je op de zitbal zit met een open heuphoek en een rechte rug, dan kun je gemakkelijk de hoogte van het bureau bepalen. En dat is sterk afhankelijk van persoon tot persoon.
Op een avond was ik wat aan het instagrammen en ik kwam een leverancier tegen met speelmatten en zitballen en … Een beetje van alles, maar zo’n mooie zaken. Ik vond niet direct hoeveel ze belast mochten worden, maar ze lieten me niet los. Na een tijdje heb ik de verkoper een dm gestuurd en er kwam al heel snel antwoord. De bal was belastbaar tot 300kg. Dat is wat anders dan de andere zitballen die ik al tegengekomen had. En daar bleef het bij, maar ze waren toch echt wel heel mooi…
Dit najaar was nu niet bijzonder pijnloos… Op een bepaalde dag schoot er iets in mijn onderrug bij het oprapen van mijn papieren van het werk… En daar stond ik dan met een rug die niet recht raakte en keiveel pijn… Na een doktersbezoek en de nodige pijnstilling, warmte en geduld kon ik terug normaler rondlopen. 🙂 Maar een zittend beroep en lage rugpijn gaan helaas hand in hand…
Dan heb ik de knoop doorgehakt. Naast de, echt wel goede, bureaustoel van de thuiswerkplek hebben we zelf een zitbal aangeschaft. De bedoeling is om deze zitbal af te wisselen met de bureaustoel. Dit is de meest ergonomische oplossing om beide zitmogelijkheden te combineren.
De zitbal, van 65cm diameter, hebben we aangekocht bij ByAlex, na een heel goede en vriendelijke uitleg. De prijs valt ook goed mee voor wat je ervoor krijgt. De zitbal bestaat uit 2 delen, een ‘anti-burst’ bal en een hoes. De ‘anti-burst’ bal is, zoals het woord zegt, anti-barsten bal. Een bal die dus sterk is en heel wat draagkracht kan weerstaan. De hoes is gemaakt van polyester velours stof. Deze hoes zorgt ervoor dat de binnenbal niet vervormd en dat het aangenaam zitten is. Ik heb de zitbal gebruikt op een tegelvloer bij niet-al te hoge vloertemperaturen. De zitbal voelde wel frisjes aan, dat vond ik het enige minpuntje tot nu toe. De oplossing was om er een dekentje op te leggen en het koude gevoel was verholpen.
De zitbal werd al een aantal keren gebruikt tijdens het thuiswerk en telkens met toch wel een positief gevoel achteraf. Ons bureau heeft een goede hoogte waardoor het correct zitten gegarandeerd is. Ik kan het alleen maar aanraden om te investeren in een goede zitbal en deze af te wisselen met jouw goede ergonomische bureaustoel.
Heb je nog vragen over de zitbal? Dan verwijs ik je graag door naar de FAQ van ByAlex.