Balletjes met tomatensaus is iets die iedereen wel lust, denk ik. Dat is eigenlijk iets die je in de winkel koopt, maar waarvan je niet weet wat er nu exact in zit. Afgelopen weken wilden we dit even zelf maken om te zien of het ons lukte om dit smaakvol te maken. Hieronder vind je hoe wij de home made balletjes in tomatensaus gemaakt hebben.
Eerst maakten we een sopje met ei en heel veel kruiden uit de magische kruidendoos. Om eerlijk te zijn, op de foto ziet dat er nu echt niet smakelijk uit. Kleine meid vindt dit fantastisch om te doen. Vervolgens zwier je het gehakt, in ons geval van de koe, in het kruidenbrouwsel en kneed je dit goed zodat de kruiden heel goed vermengd zijn met het gehakt. Om een betere binding te krijgen, kun je er paneermeel aan toevoegen. En daarna kan het rollen beginnen. De balletjes mogen niet te klein zijn, maar ook niet te groot. Ik denk dat de meeste een diameter hadden van +-4cm, wat ik echt wel het maximum vind. Als alles gerold is, kan het koken van de bolletjes beginnen. Doe je dit voorzichtig? Anders bekom je misschien gekookt gehakt in plaats van gekookte balletjes.
De tomatensaus hebben we gemaakt door geconcentreerde tomaat te vermengen met water en dat aan de kook te brengen. Indien gewenst kun je hier nog kruiden bijvoegen. Ik heb dit niet gedaan omdat er al genoeg kruiden in de bolletjes zit. Wat ik er wel bijgedaan heb is een scheetje lichte room. Hiermee kun je de scherpe smaak van tomaat wat afzwakken.
Ik heb de gekookte bolletjes in een ovenschaal gelegd en deze overgoten met de tomatensaus en zo opgewarmd in de oven. Zo werd het risico op gebroken bolletjes heel klein.
Iedereen vond het heel lekker. Het enige minpuntje, vind ik, was het feit dat de balletjes heel fragiel waren.
Een foto van de afgewerkte balletjes in tomatensaus ontbreekt, het was te lekker 😉