In de maand september is het het uitstekende moment om een wandeling te maken in de hoppestreek. De maand september is de oogstmaand van de hoppe. Je ziet de hoppe in zijn volle glorie hangen in de hoppevelden.
De meeste bedrijvigheid in het plukken van de hoppe kun je tijdens de week vinden. Het weekend is heilig 🙂
Tijdens zo’n wandeling vond ik het een uitstekend moment om de dochter eens een hoppebel van dichtbij te laten zien en ruiken. En het belangrijkste nog, waarom laten we dit groeien, wat wordt hiermee gedaan?
De geur van hoppe is echt specifiek en eigenlijk moeilijk te beschrijven. Je moet het echt eens geroken hebben in jouw leven. Ik nodig je vriendelijk uit om volgend jaar eens langs te gaan. 🙂
In de hoppebel zit er een gele stof, lupiline. Lupiline zorgt ervoor dat het bier langer houdbaar is en nog belangrijker… De lupiline geeft de typische hopsmaak aan het bier. Afhankelijk van het type plant krijg je een bitter of bitterder bier.
Iets bijgeleerd? Hieronder kun je nog wat bijleren. 🙂
Hoe men hoppe oogst en verwerkt kun je hier, hier en hier vinden.
Als je er echt in geïnteresseerd bent, kun je ook bezoeken boeken op boerderijen. Zelf heb ik daar geen referenties van, maar ik denk dat de toeristische dienst en Google jullie daarbij kan helpen. Moest het niet lukken, shoot!
Rond hoppe is echt veel te doen, je kunt er de boerderijen bezoeken, maar ook een brouwerij. Je kunt de hoppescheuten proeven tijdens het seizoen, maar je kunt evengoed de groei van de plant volgen. Misschien eens fietsen tussen de velden en zo genieten van het uitzicht van de mooie streek? Er zijn ook de Hoppefeesten en de Hoppestoet, dit wel enkel in niet-coronajaren. 🙂 Dit jaar was er wel een aangepast programma, maar dit wisten we te laat en ons weekend zat al vol.
Dit is niet gesponsord.