Een kalender evolueert doorheen de kindertijd. Naarmate kleine meid meer kon lezen in het eerste leerjaar heb ik de kleine tekeningetjes van de kleuterkalender geleidelijk vervangen door gemakkelijke woordjes. Als het woord te moeilijk was, dan tekende ik dit terug. Kleine meid vond het leuk om zo evolutie te zien hoe ze van weinig woordjes naar veel woordjes ging. 🙂
Ondertussen zit kleine meid in het tweede leerjaar en bestaat de kalender enkel nog maar uit woordjes. De kalender werd ook uitgebreid met een kolommetje voor mama en papa. Dan weet ze wanneer wie werkt en wanneer ze naar de opvang moet.
De kalender is gemaakt in excel. Het is een tabel die volledig op onze maat gemaakt is, dit naar aantal kolommen en de grootte van de cellen die we zelf wensen. Qua lay-out is die best wel saai, misschien moet ik hier nog eens wat aan werken 🙂
Ondertussen gebruiken we dit bijna een jaar, maandelijks wordt de kalender opnieuw gemaakt. We zijn op een punt gekomen dat ze vraagt wanneer komt de kalender er van de nieuwe maand. Eigenlijk is het best wel leuk om te weten dat ze er zo’n belang aan hecht en dat het haar helpt om haar dag te plannen.
Het enige wat jammer is is dat we van school niet veel input krijgen van wat ze wanneer doen. Dat is heel wat minder dan in het kleuter. Het gevolg is dat je van thuis daar minder op kunt ingaan en dat dit ook niet op de kalender vermeld kan worden als leidraad. Hier zal ik eens de Gimme van school moeten naast leggen om te zien wat wel mogelijk is. 🙂 Een volgende finishing touch van de kalender.
Hieronder vind je een deeltje van onze kalender.
Hoe doen jij dit thuis? Heb je nog tips om het te verbeteren en aangenamer te maken? Alle tips zijn welkom. 🙂