Monopoly is een gezelschapsspel die iedereen vermoedelijk wel kent, maar voor het geval er toch lezers zijn die het spelletje niet kennen zal ik het eventjes heel kort door de bocht uitleggen.
Je krijgt een startkapitaal en met dat kapitaal kun je gronden kopen. Als je een volledige straat van dezelfde kleur gekocht hebt, kun je er huizen beginnen op te zetten en vervolgens hotels. Als je wat ongeluk hebt dien je tijdens het spelen door ook nog nutsvoorzieningen en belastingen te betalen. Ook zijn er kans- en maatschappij kaarten. Met deze kaarten kun je zowel geluk als ongeluk hebben. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk gronden van dezelfde straat te bemachtigen en daar huizen en/of hotels op te plaatsen en dit zonder failliet te gaan. Monopoly is een spel dat je heel lang na elkaar kan spelen. Je kan op voorhand ook afspreken van we doen x-aantal rondjes of x-aantal minuten. (wij doen dat eigenlijk niet en spelen tot we het beu zijn of tot de klok ons zegt dat we moeten stoppen)
Wij hebben zowel de gewone versie met een speelbord, als de digitale versie. Beide hebben hun voor- en nadelen.
Het grote voordeel aan de digitale versie is dat je kan stoppen wanneer je wil, je slaat het spel op en bergt alles op. Je huis is terug op orde en het spel is niet verloren. De volgende keer start je de console terug op en open je het voorgaande spel en je kan terug verder gaan waar je gestopt was. Handig hé. Het nadeel is dat je niet direct kan zien welke straten je gekocht hebt. Hiervoor dien je telkens het spel te ‘storen’ en zijn de medespelers op de hoogte van wat je aan het bekijken bent. Zo kun je minder dingen in het geniep doen 😉
Voor kinderen is de digitale versie wel makkelijker om te spelen, ze dienen geen rekensommen te maken, de spelregels worden door het systeem opgevolgd en je wordt begeleid in het afronden van de stappen bij het aankopen van grond/huizen/hotels. Geen gedoe met handleidingen of discussies van wij spelen het zo en wij spelen het anders.
De bordversie hebben we ook. Deze komt voornamelijk boven wanneer er veel tijd is om te spelen, bijvoorbeeld in het weekend of tijdens vakanties. We houden er niet van om een spel te beëindigen voordat we zelf het gevoel hebben dat het volledig af gespeeld is en dat we er alles uitgehaald hebben wat erin zat. Bij Monopoly kan dit dus een tijdje duren, hierdoor is het wel handig dat je het bord aan de kant kan schuiven om later op de dag verder te spelen. Het nadeel is dat de tafel dan bezet wordt door een gezelschapsspel, maar dat hoort wat bij weekenden en vakanties zeker?
Aan deze versie van het spel ondervind ik zelf twee voordelen. Het eerste voordeel is dat je makkelijker kan zien wat je gekocht hebt, wat iets kost en hoe je het verder kan uitbouwen. Zo kun je vooruitdenken in het spel om efficiënt het geld uit te geven. Het tweede voordeel is dat je nog met papieren geld werkt. Persoonlijk vind ik dat je daarmee minder spel failliet zal gaan dan dat je digitaal geld uitgeeft. Misschien is dit een persoonlijk iets?
Met de digitale versie kun je ook online spelen. Je kan ook verkorte sessies spelen en allerlei varianten. Je kan ook challenges aangaan en dan open je weer nieuwe dingen, zoals pionnen. Er zijn dus heel wat mogelijkheden, wij hebben alvast nog wat verkenning voor de boel in dit gedeelte van het spel 😉 We zijn dus bijlange nog niet uitgespeeld.
Ik ben blij dat we beide versies hebben, maar ik moet er eerlijkheidshalve wel bijzeggen dat de digitale versie wat meer uitgehaald wordt dan de bordversie. Vermoedelijk komt dit doordat we nooit echt heel lang na elkaar een spel kunnen spelen?
Ik denk dat onze dochter de beide versies wel heel graag speelt, al gaat haar lichte voorkeur misschien wel uit naar de digitale versie met het attractiepark als spelbord?
Het digitale spel is o.a. te koop bij bol.com waar je natuurlijk ook de klassieke offline versie kan aanschaffen.
Dit bericht is niet gesponsord.
Foto door Suzy Hazelwood