Sinds vorig jaar zijn we begonnen met het kweken van groenten in onze moestuin, aka kweekbak. Dat gaat met vallen en opstaan. Het in leven houden van de plannen is al een senicure, dan heb ik het nog niet over de ziektes die ze kunnen krijgen en hoe het weer een rol speelt in heel dit avontuur.
Vorig jaar hadden we allerlei soorten groenten in onze plantenbak of moestuin. Dat ging van tomaten over sla naar bolvormige wortelen. Het was wat veel op die ene vierkante meter. Dit jaar hebben we het anders aangepakt.
We hebben in elke hoek van onze plantenbak een tomatenplant geplaatst. Deze kunnen groeien langs een ijzeren bar die we ernaast geplaatst hebben. Door de droogte hebben we weinig problemen met ziekten, maar we kijken de planten wel regelmatig na. Ondertussen hebben we al twee keer tomaten geoogst om in de diepvries te steken. Hiermee kunnen we deze winter dan lekkere tomatensoep maken, tomatensoep van eigen kweek. Dat kan toch niet anders dan lekker zijn? Naast het invriezen hebben we ook al heel wat tomaten zelf gewoon rauw opgegeten, da’s ook heel lekker en verfrissend.
Naast tomaten hebben we dit jaar ook sla staan in onze plantenbak. De eerste plantjes waren gekocht, de volgende hebben we gezaaid. De eerste waren krulsla-soorten en die hebben heel lang kunnen staan. Zo hebben we zes planten kunnen opeten. De volgende plantjes hebben we met papa gedeeld en deze zijn ondertussen ook opgegeten. Terwijl deze aan het groeien waren hebben we er zelf proberen te zaaien en wonder boven wonder, deze zijn allemaal uitgekomen! Straf hé. We hebben deze verdeeld over ons, papa en de grootouders. Want als ze iets zaaien, dan komt het meer dan gewenst uit dit jaar! Deze plantjes groeien overal goed en ze kunnen bijna geoogst worden. Joehoe, terug sla van eigen kweek!
Naast de tomaten en de sla vind je in onze plantenbak ook peterselie. In het begin stond er krulpeterselie, maar die is opeens keigroot geworden en die heb ik uit de bak gegooid. Er staat ook nog een stekje platte peterselie in. Dat groeit traag maar gestaag. Misschien zal ik er volgend voorjaar terug een krulpeterselie toevoegen.
In de plantenbak staat er ook iets die er eigenlijk niet hoort. Dat is een bodembedekker die aan het groeien is om te kijken of die de vlakke zon zal overleven. Tot nu toe heeft hij heel wat zon gekregen en doet hij het nog goed. Dit najaar wil ik die wel uitplanten in de border zodat hij daar kan verder groeien.
In het voorjaar hadden we ook alle pompoenzaden die we van vorig jaar hadden laten kiemen. Deze hebben we dan uitgeplant en bijna allemaal zijn ze beginnen groeien. We hadden keiveel pompoenplanten. Deze hebben we weggegeven en we hebben er ook zelf heel wat geplant in ons gazon… We hebben geen andere plaats… De planten die we weggegeven hebben hebben bijna allemaal vruchten, van kleine tot grote. En onze planten… die hebben geen enkele pompoen… Jammer hé. Ik heb er ook geen vertrouwen meer in dat er nog iets aan zal groeien. Het was een goeie poging, volgend jaar opnieuw?
We hebben de komende winter een hele winter om na te denken hoe we de moestuin of plantenbak in 2023 zullen aanpakken en wat ze zullen laten groeien. Eén ding is zeker, geënte tomatenplanten komen er alvast terug in.
En wie weet is er tegen dan wel een moestuintje in volle grond?
Dit bericht is niet gesponsord.