Maria Lichtmis valt exact 40 dagen na kerstmis, dus 40 dagen na de geboorte van Christus. In de tijd van Jezus was het de gewoonte dat een pasgeboren jongen na 40 dagen naar de tempel gebracht werden, bij een meisje was dit 80 dagen. In de tempel werden ze dan opgedragen aan God. Wil je hierover meer te weten komen? Dan kan je hier doorklikken.
Tijdens de lichtmisviering in de kerk worden de kaarsen gewijd, ook worden de gedoopten van het afgelopen jaar en hun ouders uitgenodigd om deze lichtmisviering bij te wonen. Achteraf krijgen ze iets symbolisch mee dat een jaar lang bewaard werd in de kerk.
Ook is lichtmis gekoppeld aan pannenkoeken, maar hoe zit dat nu juist in elkaar?
Daar zijn twee verklaringen voor. De eerste is dat de plattelandsbewoners op deze dag van hoeve of werk konden veranderen. (de andere dag waarop dit mogelijk was is 11 november, Sint-Maarten) Om deze verandering te vieren werden er ’s avonds haardkoeken gebakken, deze evolueerden later naar pannenkoeken.
De tweede verklaring is een verwijzing naar het licht. De kleur en de vorm van pannenkoeken doet denken aan deze van de zon, de zon wordt hier beschouwd als het licht.
Deze culinaire Folklore vind je terug in deze spreuk: Lichtmis is er geen vrouwken zo arm, of zij maakt haar panneken warm.
Ook dit jaar zullen we op 2 februari ’s avonds aan de slag gaan met de mixer en het pannenkoekenijzer. De vraag is nog of we hetzelfde receptje zullen gebruiken als vorig jaar of gaan we toch voor de gistpannenkoeken? Dit zal afhangen van de tijd die er zal zijn om deze te maken. 🙂 Als ik nog wat verlof kan fixen, dan worden het zeker gistpannenkoeken! Die zijn het lekkerste!
Zouden jullie dit receptje ook graag online zien verschijnen?
Vorig jaar heb ik al een blogje gemaakt over dit onderwerp. Misschien leuk om dit nog eventjes te herlezen?
Deze blog is niet gesponsord.