Eten jullie ook graag vol au vent? Hier is dat wel één van de favoriete dingen van Kleine meid, maar het mag niet die zijn dat je koopt in de supermarkt of bij de beenhouwerij. Ze weet wat goed is blijkbaar. 🙂
Ze houdt niet van verrassingen in haar vol au vent, dus geen vetjes of ‘derms’ (bloedvaten). Zoiets kun je alleen maar garanderen als je dit zelf klaarmaakt.
Ik heb eigenlijk nog nooit vol au vent gemaakt volgens een recept. Mama was mijn leidraad en raadgever om vol au vent te maken en zo hebben we het samen verfijnd tot we het gezonder en lekkerder konden maken. De smaak is een heel belangrijke in ons eten en ik denk dat dat wel bij veel mensen belangrijk is.
Wij maken de kip of kalkoen klaar in de snelkookpan, soms doen we er een bouillonblokje bij zodat dit wat extra smaak toevoegt. Ondertussen worden de champignons gesneden en gestoofd in een klein beetje boter. Als deze gebakken zijn, dan doe ik deze uit de pot en worden ze op keukenpapier gelegd. De boter die gebruikt werd om deze te stoven kan zo in het keukenpapier trekken.
In de kom waarin de champignons gebakken worden giet ik de nodige melk om de saus te maken. Hierin doe ik dan bloem. Vraag me geen hoeveelheden, dit is op het gevoel 😉 Vervolgens wordt de pot op het vuur gezet en wordt de melk al roerend met de garde opgewarmd. Op een bepaald moment zal je voelen dat de bloem zijn werk begint te doen en dat de saus aan het dikke is. Op dat moment is het roeren heel belangrijk om geen klonters te hebben. Door op deze manier de saus te maken, spaar je terug de vettigheid uit het eten.
Als de saus gebrobbeld heeft, kun je de champignons en het gesneden vlees eraan toe te voegen. Als je dat een nacht laat overnachten, dan kunnen alle ingrediënten wennen aan elkaar. Hierdoor komen alle smaken door elkaar meer tot zijn recht.
Wij combineren de vol au vent met pasteitjes. Die steek je even in de oven en je peutert er het middelste deeltje uit. Dat doet dan dienst als hoedje. Het holletje kun je vullen met de zelfgemaakte vol au vent en bovenaan lig je het hoedje er op. Dit steek je terug in de oven. De overschot van de vol au vent kun je in een ovenschotel erbij plaatsen. Op deze manier warmt het geleidelijk samen op.
Smakelijk!
Alles voor dit gerechtje hebben we zelf betaald.