Het tweede verlengd weekend van de maand zit er ook weer bijna op. De dochter geniet van haar vakantie, maar spreekt toch nog soms over haar vriendjes van school.
Ze heeft het concept vakantie helemaal door. Genieten, slapen en spelen. Dat zijn de dingen die haar nu interesseren en die haar dagelijks bezig houden.
23 juli: Hoe zag het ontbijt er vandaag uit?
Een boterham met speculaaspasta en melk. Niets speciaals of super gezond, maar wel lekker. Melk blijft al jaren een constante.
24 juli: Hoe extravert is (zijn) je kind(eren)?
Yentl is soms heel schuchter, maar soms begint ze ook spontaan te praten met iemand. Het zal ervan afhangen hoe ze zich voelt in de buurt van die persoon zeker? Over het algemeen is ze vooral aan de verlegen kant.
25 juli: Ben je in de eerste plaats moeder of in de eerste plaats vrouw?
Goh, ik denk dat de momenten dat de dochter bij me is ik toch wel een mama ben op de eerste plaats. Als ze in bed zit of op logement, dan zal ik vrouw zijn op de eerste plaats. Denk ik toch.
26 juli: Welk compliment over je kind(eren) is je bijgebleven?
“OOh, wat een mooi kindje en wat een slimme. Ze is zo braaf en lijkt echt wel op jou.”
27 juli: Wat is je favoriete vervoermiddel?
Heumz, de auto. Ok, het is niet milieubewust, niet gezond etc. Maar de tijd ontbreekt me ’s morgens toch wel om de fiets te gebruiken om Yentl naar school te brengen en naar het werk te gaan. Ook ligt het allebei niet in het dorp waar we wonen.
28 juli: Wat is de gekste kindernaam uit je omgeving?
Ik wil hier niemand voor de borst stoten van de directe omgeving, dus het antwoordje blijft bij mij. Wat ik wil vind is dat de combinatie met de familienaam passend moet zijn. Bij niet iedere familienaam past gelijk welke voornaam. Het mag niet lachwekkend, discriminerend of pestend overkomen. Dat zou enkel het kind maar schaden en daar zijn de ouders verantwoordelijk voor.
Wij hadden dit probleem met een aantal voornamen die op zich mooi waren, maar dan in combinatie met de familienaam op niets trokken. Dan werd dat direct van de baan geveegd.
29 juli: Begrijp jij je kind(eren) altijd?
Nee. Haar spreken is geen probleem, maar kinderlogica is soms iets heel raar. Als je er dan zelf over begint na te denken, dan hebben ze meestal wel gelijk vanuit hun leefwereld. En soms denk ik dat we ook beter zo zouden denken als volwassene, wat meer recht voor de raap zonder omwegen. Het zou een heleboel misverstanden en ergernissen van de baan halen.
De vraagjes voor volgende week:
- 30 juli: Met wie deel je je zorgen over je kind(eren)?
- 31 juli: Hoeveel uur staat de tv gemiddeld per dag aan?
- 1 augustus: Wat is het grootste verschil tussen jou en vriendinnen zonder kind(eren)?
- 2 augustus: Kijk jij uit naar je volgende verjaardag?
- 3 augustus: Als je een personage uit een kinderfilm kon zijn, wie zou dat dan zijn?
- 4 augustus: Naar wie of wat ga je niet graag toe met je kind(eren)?
- 5 augustus: Hoeveel tijd heb je vandaag voor jezelf gehad?
“Een vraag per dag voor mama’s” is uitgegeven door Deltas (ISBN: 978-90-47-4337-1)